Saturday, August 6, 2011

Tahap Pengkelasan Ijazah Sarjana Muda UiTM



Aku slalu wonder berapa la nak dapat first class degree ni kan..

Aku dlu Diploma bingai.. Nak dapat CGPA 3.5 pun semput dapat 3.41 je pun.

Ni dah abes degree ni, Alhamdulillah dapat 3.62. Cuma satu semester je tergeliat tak dpt DL, kalau tak dapat gak aku merasa selempang pink ANC tu. Budak2 UiTM tau laa kot selempang tu.

Tapi as aku nak grad ni, aku dok pening ade orang cakap 3.5 dah first class, ade yang cakap 3.67 baru first class..

Aku pening gile..

Tapi at the end of the day, it ain't matter pun janji ko dah dapat kerja.

Last2 kawan aku Chuna Viber aku tanye "Bear da tau blom ko 1st claz honour ke ape ke? Bole cek kt konvokesyen.uitm.edu.my/pengelasan-ijazah-sarjana-muda"

Ni aku dah tolong senangkan kerja budak2 nak grad cam aku ni supaya tak serabut cam aku,



Kelas kepujian pertama : 3.50-4.00

Kelas kepujian kedua (tinggi): 3.00-3.49

Kelas kepujian kedua (rendah): 2.20-2.99

Kelas kepujian ketiga: 2.00-2.19



Thanks Chuna btw :)

39 comments:

  1. tp kalau ikut ptptn punye syarat, ijazah claz pertama kena CGPA 3.75 n above...3.5 still consider sbg ijazah claz kedua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy baru je dpt tawaran biasiswa ptptn sebab dapat first class. 3.5 je awk.. Saya 3.62 je tu :) yang penting documentation lengkap

      Delete
    2. oh 3.5 lepas yer?ape dokumen nak prepare?

      Delete
    3. oh 3.5 lepas yer?ape dokumen nak prepare?

      Delete
  2. http://www.melvister.com/2012/05/biasiswa-ptptn-pointer-ijazah-kelas-pertama.html

    itu link nye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow.. dia dah tukar syarat. Alhamdulillah.. nasib baik saya dapat pengecualian tu sebelum bulan May :)

      Delete
    2. If we check through ptptn's website, mane ade dorang state kn 3.75 above. they just said about 1st class degree.
      N for confirmation, i did called ptptn just now, n they said yg pengecualian bayaran balik tu depends on uni punye 1st class degree. Crystal clear! (:

      Delete
  3. sedih. tak sempat. sy just dpt 3.58. so kena bayar ptptn. tapi untuk ijazah uitm still consider first class kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzaaa still 1st class :) takpe.. Slow2 bayar.. Pelan2 kayuh.. Congrats and Happy Graduation!!

      Delete
    2. sedih. tak adil lah ptptn kan? dahla diploma pun kena bayar. tapi xpela. nak buat cane kan? thanks for the wish. =D

      Delete
    3. mak pon sama...mak pointer 3.7...lagi kejam,camne?sokongla PKR,free jer smua...puih!

      Delete
    4. If we check through ptptn's website, mane ade dorang state kn 3.75 above. they just said about 1st class degree.
      N for confirmation, i did called ptptn just now, n they said yg pengecualian bayaran balik tu depends on uni punye 1st class degree. Crystal clear! (:

      Delete
  4. miss Ieya dah tanya pihak ptptn ke tentang ni?

    ReplyDelete
  5. nampak gaya kena bayar jugak la ptptn ni. sem ni sy dah final sem. dah kira target, kalau dapat 4 flat pun, CGPA masih x sampai 3.75. but at least kena achieve 1st class jugak. btw tahniah utk awk! :)

    jemput singgah blog sy.
    http://cikewi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Kalau diploma, ANC tu ikut setiap sem dekan kan? eventho CGPA 3.5 above?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup2.. Kena setiap sem 3.5

      Kalau termiss pun takleh

      Sy degree camtu laa.. Satu sem je miss :(

      Tak dpt selempang..

      Tapi takpe, semua tu self satisfaction je.. Jgn kejar pointer..

      Yang penting excel dlm apa2 interview so boleh dpt good job, good pay. Not only on papers yg kita dpt point tinggi, tp prove to employers yang UiTM students ada wholesome
      package.

      Okay? :)

      Delete
  7. Nessa : Lecturer saya ckp mmg ikut setiap sem mesti dekan. Mcm mane ek syaheera? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah.. Kalau nak ANC kena setiap sem 3.5 :)

      Tak kire cgpa.. Tapi slalunye kalau dh every sem lebih 3.5 should be cgpa tu cantek ah kan? Kan?

      Hehehe

      Anyways korang semua.. Happy Graduation!!

      Delete
    2. Thank you!! I dulu diploma tercicir sekali... Wah! Frust giler I!! Tapi takpe. Stuju ngn awak! Utk self satisfaction jew.... :P

      Delete
  8. "Cuma satu semester je tergeliat tak dpt DL, kalau tak dapat gak aku merasa selempang pink ANC tu." Tak ke maksudnye kalau satu tercicir tuh tak dapat? en?

    -Ain Syazana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss tepat sekali :)

      Itulah yg terjadi pada diriku..

      But then again, semua tu self satisfaction, jgn kejar pointer sgt.. :)

      Delete
  9. A'ah. Bkn senang nak dpt DL every sem. Yg bjaya dpt ANC tu mmg perghhh! Hebat! Bkn senang nak achieve baik dip or deg. Kdg2 bkn gak utk self satisfaction. Tp tuk buktikan kemampuan sorg2 mencapai ape yg dia dah target and usahakan. :D Anyway happy graduation to you too Sya! :DD

    -Ain Syazana

    ReplyDelete
  10. So skank kalau cgpa 3.5 above da xleh scholarship ptptn la yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. If we check through ptptn's website, mane ade dorang state kn 3.75 above. they just said about 1st class degree.
      N for confirmation, i did called ptptn just now, n they said yg pengecualian bayaran balik tu depends on uni punye 1st class degree. Crystal clear! (:

      Delete
  11. huhu..sedih sgt...nape sesuka ati je tukar2...arghhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  12. hebakkk...dulu amik course apa?

    ReplyDelete
  13. salam if saya nak sambung degree kena dapat pointer brapa eh dalam diploma

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada kursus dan universiti nak sambung degree. kalau uiversiti yang sama keperluan agak rendah dan bergantung pada persaingan. rujuk laman web universiti berkenaan.

      Delete
  14. nak tanya la, ada orang cakap kalau anc diploma ptptn tak payah bayar. betul ke? sebab saya rasa first class degree je yang tak payah bayar,

    ReplyDelete
    Replies
    1. AFAIK pengecualian bayaran untuk degree sahaja.

      Delete
  15. saya baru je mggu lepas abes belajar. hurmmm, stakat ni,cgpa till sem 7, 3.72. bestnye kalo dpt jadi biasiswa. thx for the info. btw, uitm dihatiku <3

    ReplyDelete
  16. Sy sem 1 dpt 3.57..sem 2 dpt 3.49..so xdpt la first claz..humm

    ReplyDelete
  17. sy baru grad uitm with pointer 3.54.. klu kontrak ptptn 3 tahun tp sy tamatkan study 2 tahun je.. boleh ke dapat pengecualian?

    ReplyDelete
  18. Salam. saya dapat CGPA 3.60 so dpt 1st class kan? lagi satu, dekat sijil/skroll nanti ada tulis kepujian pertama x? sbb syarat PTPTN jd biasiswa, kena ada tulis kepujian pertama kat sijil/skroll..

    ReplyDelete
  19. other ipta kena 3.75 utk kelas pertama mcm UPM. payah gak yer..

    ReplyDelete
  20. salam tmpang taye .. betol ker klau dpat dekan ..3 sem trturut-turut..ptptn x pyah byar??

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Love Strucked by Cupid

Daisypath Anniversary tickers