Thursday, December 9, 2010

Kisah Pengemis yang Menakjubkan


Aku bagaikan tak percaya bila colleague aku citer yang kakak ipar yang kerja bank, dia dapat sorang customer yang nak apply loan, tapi customer nya itu adalah seorang pengemis!


Huk Aloh! Giler aa. Akak ipar kwn aku ni cerita laa yang dia dapat application for loan. Orang ni tak attach any statements of income or pay slip ke apa tapi account dia memang cash flowing in and out sangat smooth. So akak ni pun call laa customer dia, beginilah lebih kurang perbualan telefon nya:


Akak: Encik, boleh saya tau encik kerja apa?

Customer: ***cam nak mengelak and buat2 tanya soalan lain****

Akak: Encik, saya nak tau pekerjaan encik and penyata gaji encik supaya saya boleh proceed dengan loan application ni

Customer: Saya ni pengemis. Eh, jangan ingat pengemis tak mampu okay nak apply loan untuk beli rumah! (Dia tiba2 datang angin taufan dia boleh naik suara padahal akak tu tak cakap apa pun).

Dia sambung lagi..

Customer: Awak jangan nak merendah2 kan PEKERJAAN saya ni tau tak?! Awak jangan ingat saya ni hina.



WAAHHHH!! Akak tu pun tercengang sampai sekarang.



Helo, aku nak tanye sket, mengemis tu satu pekerjaan ke? Kalau camtu aku pun nak panggil yang mat pit semua tu satu pekerjaan lah macam "Hai, saya BEKERJA sebagai hamba dadah" walaupun dorang ni kerja ngabihkan boreh orang ramai je. Same je laa cam pengemis yang most of them sihat walafiat, tapi boleh pilih mengemis sebab lagi masyuuukkk.


Ewah2. Dia sendiri yang mengaku mengemis tu pekerjaan dia padahal mengemis tu bukan pekerjaan kaaann? Ke aku je yang tatau dalam undang2 buruh dah memang termaktub mengemis tu ada dalam undang-undang seperti jika anda tidak dapat apa2 hasil kemisan (ini perkataan kah?) sebelum 7hb setiap bulan, maka anda sendiri akan dikenakan tindakan undang-undang kerana tidak mampu membayar diri sendiri gaji. Heh?


Tapi agak pelik sebab dia boleh menjana pendapatan >RM1500 sebulan dengan mengemis je weh!! DAAAAANNN siap nak beli rumah wehh dengan hasil kemisan dia tuuu. Aku puuun takde rumah sendiri lagi. Tiba2 aku plak rasa aku yang pengemis. Ek ehhh kufur nikmat betul kau ni ye Syaheera. **Cepat2 istighfar**


Nota kaki: Aku masih tercengang bersama-sama akak itu tadi sehingga saat ini. Aku masih berkira-kira sama ada nak mengemis part time macam buat MLM tu supaya dapat hasil tambahan.

Monday, December 6, 2010

8 Things i Love about Shout Awards 2010

Ni kesah pasal Shout Awards. ye lah aku tau laa dah lepas lama daah. Tapi aku busy, tak leh nak citer. Shout Awards 2010 kat Bukit Jalil la sama cam last year punya location gak. Tapi this year lagi best. Tak macam last year. Sebabnya?

1. Sebab aku datang awal, kul 4.30pm dah kat sana walaupun gate bukak kul 6. Tiket yang aku dapat tu standing. Tapi sebab datang awal, dorang offer SCREAMERS punya tag. haaa kauu layankan je. SCREAMERS ni dapat privilege masuk awal n berdiri kat gate yang depan stage tu. So korang tau laa, aritu aku ada cakap Iyaz depan mata je kan. Sebabnya aku SCREAMERS, masuk dulu so boleh cop port yang best aa. Macam last year takde tiket ni kot. Sebab aku dapat tiket standing biasa je.




2. Stage setting dia memang best. Sebab macam ala2 MTV awards. Ada mosh pit lagi siaaap kat tengah2 for about 200pax di mana anda akan di kurung di dalam kotak di tengah stage and menghavockan suasana. Mula2 cam aku jeles aa tak dpt mosh pit tu. Tapi bila dah start show aku cam Alhamdulilaaah tak dpt situ. haha sebab nampak bontot artis je. Aku siap dapat rasa percikan mouth water(bak kata Johan) artis2 lagi youu.

3. Iyaz jadi guest dia this year which.. I LOVE! AUUUUUU!!!! Tapi kalau next year panggil Ne-Yo pun lagiiiiii best :p My ultimate crush after Usher. Tee hee.



4. Tahun ni gi ngan other 2 friends yang best ngan kawan2 my 2 sisters so in total ada 13 orang kat gate depan tu, last year was standing ngan Hafiz je. So nak menggeletis lompat2 pun takde geng. Lompat ngan Hafiz dah macam cite Lion King Hakuna Matata dah. Tak best langsung sebab takde crowd.



Ni kaedahnya kitorang duduk sebab nak mengecop tempat depan gate tu sebab ni baru jam 6.30 pm and show starts at 8.30pm so melanguk laa ko kat situ sampai start.


5. Jozan memang lawak gile, nak roboh dah barrier gate tu kitorang ketuk2. hahaha



6. Opening act dance gempak gile babs bila Wakaka Crew and Giler Battle Crew dance!! PLUS, kitorang ada get involved jugak sbb dorang cam bagi stick lampu yang bleh patah2 tu kat kitorang and sebelum show dorang dah brief, nanti dancers menari, follow. Tapi cam sengal, masa dah masuk, patut SCREAMERS je dapat, tapi ngan org dapat ticket standing pun dia leh campak2 and dorang dapat. So opening act yang patut cantik gila sebab patut crowd follow dancers jadi cacat sket.


Spot me in purple tshirt and my friend, Arietha at 2:10 LOL!

7. Performances best cuma ade certain artistes tak patut perform sebab crowd cam haa? Takleh nak follow lagu nye. Tapi time Wakaka and Giler Battle, battle memang aku pun terkinja kat bawah sebab aku takleh tengok benda alah camni, aku nak ter dance skalik. hehe.

8. Dapat tangkap gambar ngan Hafiz (obviously bukan my bf la) Flym and Henry Golding sebab dorang jalan kuli kilir depan gate kitorang. Heh!


Okay dah lah. Korang layankan je picture2 kat bawah ni yer.



The three hosts untuk Shout Awards 2010, L-R: Henry Golding, Sarah Lian, Hafiz Hatim

Havoc gile babs sebab ade batang bercahaya tu laa. Nampak lively award tu

New friends :) Girl in stripes tu my sister

The girls waktu briefing utk Screamers before Fika datang


Italic
Diana Danielle, Nora Danish n Aizat Amdan

My Superman. tee hee :p


Cool en ada 3 DJs kat atas tengah2 tu. Cam dorang control crowd. Gempak!
Hafiz and si muka berminyak
Elok je abes tangkap gambar ade sorang mamat loser boleh sound Hafiz cakap "Weh Hafiz, hari tu ko tangkap gambar ngan ex gf aku apehal?" Kitorang both cam whhaaaTTT?? Loser gile dowh statement mamat tu. dah lah dah EX pastu dah memang si Hafiz ni celebrity, for sure laaa tangkap gambar ngan ramai orang. Kalau cam aku tangkap gambar ni takkan Hafiz aku nak gi jumpe Hafiz ni "Weh bro, pehal tangkap gambar ngan gf aku?" Geli je kalau aku dengar. Pastu Hafiz Hatim ni cool gila jawab kat mamat loser tu "Sorry bro, aku tak tau and aku tak bersalah" Senyum sinis and then blah. Hahah


Henry di celah jaring
Tak puas ati, retake photo. Haha

Sunday, December 5, 2010

Lupakan jelaa Kari Kepala Ikan Kg Pandan





How was everyone's weekend?

Okay kah?

Weekend aku so-so lah. Semalam gi wedding school mate, Husna. Dah kahwin dah pun. Dia buat aku rasa membuak2 menggeletis nak kahwin jugak. Aichehh. Haha. Aku pulak yang rasa ketinggalan tak kahwin2 padahal aku baru je 21. Sekarang ni kalau kahwin muda cam dah jadi trend pulak. Tapi jangan la pulak korang kahwin mudah seperti kahwin percuma bila di tangkap basah. Hehe.

Pasal hari ni pulak, kitorang satu family had a very late lunch, dalam kul 4 camtu baru menggagau nak cari lunch al kisah sebab semua syok membuta sampai tengah hari. Jam betul laaa KL hari ni memandangkan ada 2 demonstrasi kat Istana Negara pasal kenaikan harga air dan Anti Penyelewengan Kerajaan Negeri Selangor. Tak pasal2 kitorang yang tak bersalah ni terpalit gak sangkut dalam jam.

At first nak gi makan kari kepala ikan kat Taman Wahyu Selayang. Pergghh dalam tekak dah terasa dah dia punya kari terangkat ngan sotong goreng dia. Perut aku dah tak reti diam membebel. Sekali punya la jam sampai abah cakap jom lah try makan the ever famous Kari Kepala Ikan Kampung Pandan. Aku terkejut gak abah yang cadang sebab dia bukan reti nak cuba benda2 baru ni. So kitorang layankan je laaa memandangkan memang dah teragak sangat nak makan kari kepala ikan. Kat tekak aku dah terbayang dah yang kari dia memang sedap ah sebab ramai cakap kat situ sedap.

Aku sampai je terkejut aku tengok atas meja orang lain, kari kepala ikan dia serve dalam pinggan bujur leper. Aku pikir, ah kitorang makan dia kasi kuali kecik punya ni cam kat E&O Taman Wahyu tu. Kitorang pun duduk lah, order kepala ikan kecik sebab mama n Kak Yah (cousin) je yang makan. Sekaliiiii sampai dalam pinggan leper ngan sudu plastik makan cendol. Macam hape je aku tengok. Nama bukan main gah orang dok sebut, tapi food presentation dia FAIL. Tapi takpelah, aku kasi can dulu tengok terangkat ke tak.


Sampai je nasik aku dah nak baling dah tengok nasik lembik. Pikirkan lapar, aku layankan jela tuang kari dalam pinggan. Sekali kaaauuu kari dia HAMPEH! Entah ape yang orang dok kata sedap, sedap. Last2 bila dah abes makan, mama terbalikkan kepala ikan dalam pinggan dia, ada telur lalat. Aku hangin laa satu badan. Suruh abah report, aku cakap laa mintak discount memandangkan kitorang dah abes makan.


Ni korang nampak cam telur lalat ke telur ikan ni?


Pastu sampai kaunter tu Abah cakap laa ade telur lalat kat kepala ikan tu. Mamak ke India pun aku tatau la kan boleh naik suara kat Abah buat2 terkejut konon cam mana boleh telur lalat tu kat situ. Ehhh kalau dah kitorang tengok ada telur lalat dah tentu2 laa memang lalat bertelur kat situ, takkan aku plak nak pedajal dia berak kat kepala ikan tu. Ingat bangang sangat ke kitorang tak reti kenal telur lalat? Last2 dia malas nak bertekak dia bagi RM6 je discount sebab dia charge kitorang RM106. Taik ah! Dah lah kepala ikan tu RM55, tak berbaloi langsung ngan dia punya kecik tu.


Tu laaa aku nak cakap ni, kalau sesape yang nak cari the best fish head curry in town, tolong lah carik E&O kat Taman Wahyu Selayang. The best laa yang pernah aku rasa. Rasa dia first class. Tak tipu punyaa. Tak caya gi laa try, Jalan-Jalan Cari Makan pun pernah datang sini. Company ni dulu kedai mamak punya, tapi bought over by Chinese. Tempat dia punya laaaa bersih. Serious bersih sebab setiap kali customer datang, dia akan lap cermin display tu. Lantai dia tak pernah aku tengok kotor la kalau nak banding ngan Kari Kepala Ikan Kampung Pandan yang bila aku jalan, dok creeett creeett bunyi kasut aku sebab melekit. Dia punya food presentation memang best laa. Dia letak kepala ikan tu dalam kuali kecik ngan api kat bawah tu ntah ape ke namanye ntah. Pastu rasa makanan dia memang sedap. Siapa yang pernah rasa mesti tau betapa class nye rasa kari dia. Perrgghh. Pastu plak ngan sotong goreng n udang goreng rempah dia, waahhh! Terliuq dah aku!


Memang harapan la aku nak datang situ Kampung Pandan tu lagi. Entah ape yang sedap pun aku tatau. Dah lah first time datang, dia bagi welcome gift telur lalat, u bertelur sebijik kat kepala ko kang! Sanggup lah aku redah jam 2 jam kalau aku sangap kari kepala ikan sekali pun. Hmph!

Friday, April 23, 2010

Generasi ke-7 Mahsuri dah jadi isteri orang


PHUKET, Thailand 22 April – Dengan sekali lafaz Wan Aishah Wan Nawawi, generasi ketujuh Mahsuri, hari ini sah menjadi isteri kepada Alee Tongyon, 27, seorang usahawan muda industri pelancongan.

Digelar Princess, Wan Aishah, yang nama Siamnya ialah Sirintra Yayee, dinikahkan sendiri oleh datuk sebelah ibunya, Abdul Karim Dumluck dengan bersaksikan khatib Masjid Kampung Tambon, Kemala di sini Abdul Kadir, dan bilal masjid, Rofiq Somsat.

Majlis pernikahan itu dilangsungkan malam ini di masjid berdekatan kediaman ibu bapa Wan Aishah di Kampung Tambon, Kemala.

Satu majlis resepsi akan berlangsung di rumah Wan Aishah pada Sabtu ini dan dijangka dihadiri hampir 600 tetamu jemputan.

Salah seorang ahli keluarga Wan Aishah memberitahu pernikahan Wan Aishah diatur oleh keluarga.

Alee merupakan rakan sekampung Wan Aishah sejak kecil.

Pasangan ini bagaimanapun mula rapat sejak Wan Aishah memasuki universiti dan mengikat tali pertunangan awal tahun lalu.

Bakal suami Wan Aishah difahamkan seorang usahawan yang memiliki syarikat produksi dan terlibat dalam bisnes hotel serta resort di Phuket.

Wan Aishah, adalah anak sulung daripada dua beradik kepada pasangan Wan Nawawi Wan Hashim seorang pemandu tut-tut dan Sumaini Karim, pekerja hotel.

Wan Aishah menjadi idola rakyat Malaysia sekitar awal 90-an apabila kisahnya berjaya dijejak Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Kedah yang kemudian disusuli Ekspedisi Melawat Phuket anjuran majalah Al-Islam pada 1998.

Ketika itu Wan Aishah baru berusia 12 tahun. Sejak itu berita mengenai penemuan waris generasi ketujuh Mahsuri itu tersebar luas terutama di Thailand dan Malaysia.

Penemuan Wan Aishah menamatkan sumpah Mahsuri ke atas Pulau Langkawi yang menjadi padang jarak padang tekukur sejak tujuh keturunan Mahsuri yang silam.

Ekoran penemuan itu, Utusan Melayu (M) Berhad mengambil daya usaha menjadikan Wan Aishah sebagai anak angkat dan mengatur beberapa program berkaitan sejarah moyangnya Mahsuri di Malaysia.

Antara yang paling menarik ialah Minggu Pengisahan Mahsuri di Pulau Langkawi yang mendapat sambutan hangat pelancong dalam dan luar negara.

Wan Aishah pernah melanjutkan pelajaran di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) tetapi cuma untuk tempoh setahun dan kembali menyambung pelajarannya di University of Bangkok dalam jurusan komunikasi.

Pemegang Ijazah Komunikasi Ramkamseng Universiti Bangkok akan memenuhi impiannya menjadi wartawan walaupun setelah bergelar isteri. – Utusan

Wednesday, April 21, 2010

Saya takde baju kurung pink

Saya takde baju kurung pink. Saya terpaksa pinjam kat sahabat saya yang menggilai pink. Nak tengok aku pakai baju kurung pink? Hurmmm taknak tengok sudah! Emo plak kau ehh.



Motif? Entah. Bosan lah di malam hari. Nak baca CTU bosan. Final start Khamis ni. Tapi satu chapter pun tak sentuh lagi. Sem ni belajar CTU pasal etnik. My goodness. Sumpah bosan nak menelaah. Jadi, aku pun buatlah entry di kala bosan ni lepas terpandang gambar kat dalam phone. Muahaha



Haa pilih bang jangan tak pilih.



Masya Allah, gelak cam puaka kauu.



Kalau korang nak tau, time ni aku ade presentation. Kena promote product kelas Marketing Communication. Haa dah name produk pun Pink Guava, semua pakat suruh aku pakai pink. Yelaahhh. Yang hado aku baju kurung pink. Terpaksa rembat kat Fida.


Soalannya sekarang perlukah mintak kat mama baju kurung pink? Hehe

Monday, April 19, 2010

Laaa Bust Aid rupanya ku sangka kan Koyok!

Semalam ada benda kelakar jadi. Sumpah kelakar. Masa tu nak keluar gi beli lunch untuk mama n adik-adik. Masa nak masuk kereta tu kat lantai tempat driver tu ade cam wrapper Bust Aid. Dia takde laa tulis apa pun kan, putih kosong je. Pastu tengok kat wrapper tu dah kosong. Dalam hati dah pikir bukan-bukan. Hafiz ni bawak perempuan lain ke masuk kereta ni kan.

Syera: Syg, siapa pakai Bust Aid ni?

Hafiz: I lah!

(muka ai terus cam pelik gila kan)

Syera: Asal u pakai?

Hafiz: Ye laa leher I sakit tadi, I tampal kat leher I. Asal?

---Terus aku bantai gelak!----

Syera: Syg u tau tak ape tu sebenarnye?

Hafiz: Errr. Koyok kan?

--Makin kuat aku gelak—

Syera: Yang, you rasa tu koyok ke?

Hafiz: Urrmm..Tu utk tetek ke? (Entah cane ntah dia boleh teka kan time ni)

BAHAHAHAHAHAAH terus Hafiz, Jeela ngan aku-aku skali bantai gelak second round sampai tak cukup nafas


P/S: Untuk kaum lelaki yang tak tau Bust Aid tu ape, dia macam plaster tutup nipple tu kalau cam tak pakai bra ke kan. So takdela laki nak stim2 kan kalau ternampak putting tu. Haha. Bust tu tetek ok selain daripada breast. LOL


Ni hah, rupe Bust Aid nye.

Hafiz: I siap bagi Nabil lagi letak kat kepala dia sebab dia sakit kepala. Dia siap bau lagi dia ckp:

(Nabil: “ Apiz, asal tak bau minyak gamat pun ni? Koyok kan slalu bau minyak?) Pastu I leh cakap kat Nabil “Ala ko pakai je laa Bil. Tapi aku pun pelik gak asal melekat kuat je koyok ni”

Bahahaha lagi laaaa kuat aku ngan Jeela bantai gelak kan. Hafiz pun dah tak tahan gelak cam gile.

Pastu semua dah abes gelak, Hafiz leh sambung lagi “Patut lah benda tu ade dua. Ingatkan koyok alaf baru, bentuk bulat, selalu kan kotak2”


Bahahahaha

Kitorang gelak Nauzubillah, sampai nangis2 tak ingat Tuhan time tu. Punyalahh bertuaah betul sayang aku tu kan.

Hehe Al kisahnye Hafiz tak tau pun tu ape benda sbb ai tak pernah pakai pun. Benda tu dpt free sebab beli Wacoal time promo dulu. Skali aritu cane ntah leh terkeluar 1 set, tu yang gamaknye kawan tu leh amek, siap ajak Nabil lagi pakai konon2 leh baik sakit pale die. Huhu. Yang best tu, yang kotak pink tu ade lagi kat bilik. Yang tercicir satu je pulak kan. Hilang 1 set tinggal 4 dahh :p



So, moral of the story is, lain kali, kalau nak letak barang-barang perempuan ni, letak lah kat tempat yang betul. Kang tak pasal-pasal pantyliner Kotex yang pocket pack tu kaum Adam ni tak tengok selamat je bawak gi office, ingatkan pocket tissue. Hahaha


Friday, March 26, 2010

Ada apa dengan Bubble Tea?



Bubble tea korang pernah dengar tak? Adoi. Kalau tak pernah dengar tu sayang nye laa hidup tapi tak pernah tau. Ai pun baru baru ni je tergila-gila kan bubble tea. Sebelum ni kawan-kawan dok minum tapi tak pernah heran. Tapi sekarang, ha kau siap gi beli lagi tuuu. Sanggup habiskan Rm59 beli barang2 dia yang sampai setahun pun boleh pelahap.


Nak tau tak cara-cara buat bubble tea? Meh duk dekat sikit sambil bawak bahan-bahan bubble tea tu dekat dengan laptop.



Bahan-bahan

1) Tapioca Pearl/ Bubble


Ni le tapioca pearl tu sebelum masak. Keras berbanding yang dah dimasak, kenyal2. Banyak ni haa dalam satu pek, sampai 3 kilo kauuu.


2) Serbuk perasa (Sukati korang la ye nak rasa ape, ai suke choc, so i punye choc powder le)



3) Serbuk Creamer (Memang ada yang khas untuk bubble tea tau)
4) Air Gula
5) Air
6) Straw gemuk (aha. Ni penting ye untuk menyedut bubble yang hebat rasanye tu :p)


Cara nak buat nye:

First-first tu :
Masak air sampai menggelegak (suhu 100 darjah celcius cikgu sains kate) pastu masukkan bubble dalam air panas tu dan tutup periuk tau. Tunggu la jap dalam 15-20 minit, sempat la kalau nak tengok spongebob satu episod. Lepas dah masak tu, tutup api and biar je bubble tu terendam dalam air dalam 10-15 minit lagi.


Lepas tu:
Keluar kan bubble tu, tos dan rendam dalam air gula supaya rasa la sket manis kat bubble tu.


Bubble yang dah masak dan ditoskan


Lepas tu plak:
Sediakan shaker. Kalau takde shaker, pi laa beli. Kalau nak jimat duit beli Blackberry, toksah beli, selongkar dapur mak anda dan cari laa botol2 yang mulut dia besar Masukkan satu sudu serbuk perasa. Sebenarnya terpulang kat hangpa semua la nak kaw sket kasi taruk banyak sket. Masukkan satu sudu creamer dan air gula. Creamer tu rasa nye cukup la kot satu tapi air gula tu terpulang kalau nak manis buh banyak kalau nak pahit toksah buh langsung. Letak air dan kacau semua tu. Pastu, letak la ais untuk kasi sejuk sikit.




Then:
Menari samba bersama shaker anda. Goncang la sekuat hati sampai sebatu. Ehh sebati. Pastu kan, letak laa bubble anda tu dalam gelas bersama straw gemuk anda. Bukak shaker tu dan tuang air lalu anda pun dah boleh la sedut sampai menjadi ketagih macam i ni.



Semoga anda bergembira lah ye sewaktu membuat bubble tea ni. Kalau nak beli bahan-bahan, cuba cari supplier okai? Kalau dah teragak sangat dan malas nak berkecah-kecah, pi jelaa beli kat kedai. Senang.


Sekian, Selamat Mencoba!

Tuesday, February 9, 2010

Behold for the Greatest Invention Of the Century!

Pernah tak korang macam dah super lambat nak siapkan assignment tapi tengok jam dah kul 3 pagi? hehe Macam tanya soalan kat diri sendiri je. Pernah tak korang macam terfikir nak je angkat, well literally, 'angkat' and paste nota dalam buku, masuk dalam computer sebab malas nak buat report?*Hepp, plagiarism tu namanya* Or mungkin korang pernah cam "Alaaa.. Tak bawak camera, Siti Nurhaliza tengah lap misai Datuk K!" ? Hehe.


You WILL and i can guarantee u WILL be AMAZED kalau tengok invention orang ni. Nama dia Pranav Mistry from India, and dia dah invent something yang menghubungkaitkan barang-barang fizikal dengan dunia teknologi. Dia boleh buat korang surf computer atas kertas, tangkap gambar tanpa kamera DSLR kau yang kalau-gantung-kat-leher-tapi-tak-reti-guna-nampak-cam-bapak-poyo, and even buat call dengan tangan je. Hah. Hebat tak hebat beliau ni? Excited tak? Excited tak? Tengok video kat bawah ni cepat!. Kalau tak boleh, you can always view it here






Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology | Video on TED.com

Friday, January 29, 2010

Konspirasi yang baru aku ketahui

Dengar ini segenap pelusuk alam!
Beberapa hari ini, lepas saya baca dalam newspaper mengatakan AJL berunsur Freemason dan Iluminati, saya mula mencari-cari apakah Freemason ini.
Lepas beberapa hari mencari, baru saya faham.
Tolong.
Sebagai umat Islam, tolong fahami apekah Freemason ini.
Sangat menakutkan sampai saya tidur bukak lampu. haha takde kena mengena,tu saya tahu.
Artikel yang saya dapat ini, buat saya menangis mengenangkan nasib seorang hamba Allah.

Seorang hamba yang bergelar Michael Jackson.
Sejauh mana kebenaran cerita ni, saya pun tak pasti. Wallahualam.
Niat saya cuma untuk berkongsi.

Michael Jackson (MJ) adalah seorang manusia yang sangat penyayang. Banyak hartanya yang telah dihabiskan dalam membantu dan menyokong gerakan-gerakan amal seperti Afrika Amerika, mangsa AIDS, mangsa dera kanak-kanak dan bermacam-macam lagi.

Walaupun dah berbuat pelbagai kebaikan, MJ masih gagal mencari ketenangan hati. Dia cumalah seorang budak yang terperangkap di dalam badan seorang lelaki. Impiannya adalah untuk menjadi budak kecil selama-lamanya. Impian ini ditambah pula dengan sejarahnya didera semasa kecil menyebabkan dia membina Neverland, tempat untuk seluruh kanak-kanak di dunia bermain dan gembira di situ.

Sila baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca tentang konspirasi pembunuhan Michael Jackson.

Namun MJ telah membuat satu keputusan yang bakal memberikan impak yang sangat besar di dalam hidupnya. Melihat kehidupan dan ketenangan yang dimiliki oleh abangnya (Jermaine) setelah memeluk Islam, MJ telah membuat satu kenyataan gempar di satu press conference pada tahun 1989.

"Saya telah melihat Islam di dalam abang saya, saya telah membaca buku tentang Islam dan suatu hari nanti saya mahu rasakan ketenangan dan keamanan Islam itu".

Sejak kenyataan itu hidup MJ tidak sama seperti dahulu lagi. Dituduh berasmara dengan kanak-kanak, ditambah dengan pandangan-pandangan negatif daripada media Amerika Syarikat, membuatkan MJ berada di tahap tertekan. Semua ini dilakukan agar peminat-peminat MJ melihatnya sebagai satu ikon yang gagal seterusnya membuatkan influence MJ berkurangan.

Melarikan diri daripada tekanan pihak Media USA, MJ telah tinggal di England selama beberapa tahun. Di England, MJ berkawan rapat dengan Yusof Islam, Dari Yusof Islam, MJ belajar serba sedikit tentang Islam. Malah semasa di England, MJ telah berkawan rapat dengan seorang pencipta lagu, Zain Bhika yang telah menciptakan lagu "Give Thanks To Allah" khas untuk dinyanyikan oleh MJ bila-bila masa dia bersedia.

Semasa kes asmaranya dengan kanak-kanak dijalankan, MJ telah melarikan diri dan menetap di Bahrain . Di sana dia menjadi tetamu khas kepada anak Sultan Bahrain . Di sinilah MJ mula mendalami Islam. MJ belajar sembahyang, baca Al-Quran dan macam-macam lagi selama 3 tahun..

Akhirnya pada November 2008, MJ pulang ke Los Angeles dan membuat majlis memeluk Islam secara rasmi di rumah kawan karibnya. Pada December 2008, MJ telah pun pergi menunaikan haji bersama Sultan Bahrain dan anaknya.

Untuk konsert terakhirnya, MJ mempunyai agenda yang tersendiri. Dia memaklumkan yang ini adalah konsert terakhirnya dan berhasrat untuk mengumumkan yang dia adalah seorang Muslim. Malah MJ juga mahu menyanyikan lagu Give Thanks to Allah pada konsertnya tersebut bersama Yusof Islam. Sebab itulah MJ memilih London sebagai tempat konsert terakhirnya bukannya di USA kerana takutkan pihak berkuasa USA .

Pada 12.30 25 June, MJ memeluk managernya dan mengucapkan selamat malam. MJ berkata " Selepas berlatih selama 2 bulan akhirnya saya dah bersedia untuk konsert ini".. Selepas melambaikan tangan dan mengucapkan selamat malam, MJ pun pulang ke hotel. Tapi kira-kira jam 2.26 pagi, MJ didapat telah meninggal dunia..

Semasa 911 dihubungi, banyak soalan yang ditanya seolah-olah mereka tak tahu siapa itu MJ dan di mana MJ berada. Nampaknya ada pihak yang cuba melengahkan masa bantuan tiba.. Tambah pelik bila pihak hospital mengatakan hasil autopsy hanya boleh diperolehi selepas 2 bulan sedangkan teknologi sekarang dah bertambah canggih.

Oleh kerana itu, keluarga MJ telah pun mengupah private doktor untuk membuat autopsy kepada MJ. Keputusannya dikeluarkan hanya selepas 4 hari. Ternyata MJ mati kerana terlalu banyak dos anaethestic, satu ubat yang mampu membuatkan jantung berhenti berdenyuti jika diambil secara berlebihan.
Satu keputusan yang tidak diwar-warkan di media ialah perut MJ tidak mempunyai langsung ubat ini. Tapi darahnya dipenuhi dengan ubat tersebut. Malah badan MJ dipenuhi dengan kesan suntikan seolah-olah ada orang secara paksa menyuntik ubat tersebut ke dalam badan MJ.

Dalam CNN semasa diinterview, Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama telah mengeluarkan satu kenyataan yang agak pelik.

"Saya suka MJ... Saya membesar mendengar lagunya. Ia satu kehilangan yang besar tapi saya jamin tiada konspirasi dalam kematiannya" .

Pelikkan kenapa seorang Presiden beria-beria cakap tiada konspirasi dalam kematian MJ sebelum keputusan rasmi autopsy MJ dikeluarkan? Kalau betullah MJ nak bunuh diri, buat apa dia beria-beria nak berlatih selama 2 bulan untuk konsert dia nie? Tak gitu?

Keluarga MJ inginkan MJ dikebumikan secara Islam. Tapi CIA telah muncul dan memberi ugutan jika pengebumian secara Islam dilakukan secara awan (dalam TV). Ugutannya ialah Katherine, mak MJ tidak akan mendapat hak penjagaan anak-anak MJ sebaliknya Debbie Rowe yang akan dapat.

Akhirnya mereka bersetuju untuk MJ dikebumikan secara Islam di Neverland. Tapi dengan syarat satu pengebumian olok-olok secara Kristian mesti diadakan. Itulah yang anda semua tengok di Tv. Sebab itulah keranda MJ ditutup dan tak dibukak. Sebab mayatnya tak pernah ada dalam tue. Ini semua dilakukan semata-mata nak bagitau dunia yang kononnya MJ bukan seorang Islam.

Tak tahu kebenaran tentang wujudnya konspirasi kematian Michael Jackson. Mungkin benar mungkin tidak. Hanya Dia yang tahu.


:) Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan orang yang beriman sekiranya betul beliau seorang Muslim :)
Related Posts with Thumbnails

Love Strucked by Cupid

Daisypath Anniversary tickers